söndag 23 oktober 2011

Från pyramid till helig cykel



 Att växla om från hierarkisk till organisk helhet.
Den i ögonenfallande grundformen som upprepar sig från enkla biologiska snäckor till anläggningen av galaxer är spiraler och cirklar eller sfärer. Ur detta har allt annat utvecklats, uppstått. De kristalina och platonska grundformerna, kuberna,tetrorna pyramiderna etc har alla sitt ursprung i sfäriska relationer eller skapas i cirkelrelaterade sammanhang. Ytterst ett förhållande mellan två cirklar, sfärer som genomskär varandras mittpunkt och bekräftar en gemensam rymd, den s.k. Vesica pisces.Om vi istället för en enda sten kastar i två stycken intill varandra uppstår en växande energisamverkan och skapas ett vågmöster av vesica pisces variationer mot oändligheten. Vi tänker oss oftast vågrörelsen som en kontinuerlig rörelse med en given riktning skapad av vinden. Vad vi glömmer eller bortser från är att vågen är ett lokalt stående fenomen av cirkelrörelser och som fortplantar sig i den riktning som kraften verkar. När kraften kommer från en kastad sten uppstår en inre vortex som successivt fortplantar sig, genererar fler och fler vortex cirklar med allt större diameter och med successivt avtagande höjd tills kraften ebbar ut och ytan blir lugn och spegelblank.
Vesica Pisces
Det vi ser hända när vi betraktar vattenytan på en sjö eller havet uppenbarar något av energins inneboende väsen eller natur. Kanske det är just därför vi så gärna försjunker i kontemplation inför de levande vattnen.
Vad jag menar och vill påstå är att grundförutsättningarna för alltihopa kan hänföras mera till jämlika relationer än till hierarkisk logik. Den gamla tron utgår ifrån en Gud som härskar uppifrån och neråt.
Den nya tron som håller på att växa till sig ser Gud som härskar inifrån och utåt. Då faller det hierarkiska till förmån för det holistiska.
Alla vet vi vad en cykel är och hur den kan se ut. Principiellt är alla delarna lika viktiga för att helheten cykel skall kunna sättas ihop och fungera som just cykel.
Om vi kan känna igen en övergripande universell sanning i dessa grundläggande förutsättningar för en cykel, då borde vi enkelt kunna växla över från den hierarkiska världsordningen och världsbilden till en Holistisk Organisk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar