torsdag 20 oktober 2011

Suveränitet Kärlek och Ansvar


De innersta förutsättningarna för mänsklighetens framtid.

Protesterna och demonstrationerna som håller på runt om i världen just nu är berättigade. Jag tror att vi alla vill ha en bättre värld där människor inte behöver svälta eller bli slavar under förtryck och orättvisor. Utvecklingen går väldigt fort och vår verklighet förändras också i snabb takt. Det finns mycket att glädjas över i det men det finns också mycket allvarliga skäl till oro. Revolutionära förändringar har skett förut och de har misslyckats och fallit tillbaka på samma grundläggande system som varit revolutionens motiv att undanröja. Slagorden jämlikhet frihet och broderskap slutade i en bloddrypande kidnappning av både folk och idéer och gav upphov till en ny lika krävande maktelit som den som hade röjts undan.
Nu är läget annorlunda och missnöjet likaså. Förändringar som behövs är motiverade av att om vi inte gör något nu så förstör vi vår planet och hela naturen och dör själva ut som en följd av dåligt ledarskap och bristande förmåga att ta ansvar. Det handlar inte bara om frihet och rättvisa utan om vår överlevnad. Det är själva existensen som ligger i vågskålen. Förändras eller dö! 
I denna kontext är vi alla jämlikt ansvariga för oss själva och hela planeten.
Mänsklighetens ödesfråga är baserad på vad vi tror att vi är. Det är avgörande för hur vi kan ta ansvar för oss själva och svara upp mot det snabbt ökande trycket att anpassa oss mot verkligheten med meningsfulla förändringar av och i oss själva. Eftersom jag är västerlänning med kristen värdegrund är det meningsfullt att se över vad den betyder för min tro.
I vår bibel sägs det redan i början att var och en av oss är skapade till Guds avbild att råda över skapelsen i vilken vi lever. Det räcker redan ganska långt som referens till ursprunglig sanning. Den säger alltså att var och en av oss är suverän precis som Gud är det, faktiskt som en spegelbild och att vi skall råda över vår skapelse dvs. leva av den och vara ansvariga för den liksom för oss själva. Eftersom vi vet att informationen är evig och ingenting i verklig mening försvinner så blir föreställningen att vi kommer att få svara upp för hur vi lyckats leva med oss själva på en domedag inte så otroligt. Vi kommer att få stå till svars eftersom vi är personligen ansvariga för hela våra liv. Det kanske kan kännas lite obekvämt eller obehagligt att behöva vara ansvarig och dessutom direkt gentemot den Högste.
Vårt sätt och vår rätt att förvalta vår natur enligt vår Kristna värdegrund, står i direkt förbindelse med att råda, vara personligen ansvarig för. Det är en kärnpunkt i tron och som senare kommer med den kristna inflytelsen och påbudet att älska sin nästa så som sig själv. Kärleken kopplas till den ursprungliga maningen om ansvar och makt över naturen. Så den kristna grunden kan som jag förstår det, kondenseras till den avgörande treenigheten: Suveränitet, Kärlek och Ansvar och gäller för varje människoperson som har skapats från begynnelsen tills i våra dagar. Varför är detta så viktigt! Jo därför att det utgör en underförstådd referens till alla överenskommelser och kontrakt som vi skapar tillsammans i människogemenskapen. Det är den underliggande universella lagen för våra liv och vår gemenskap. Det är en ordning som ger upphov till alla andra ordningar. Om detta är vad vi verkligen tror så följer att vi måste ändra på ganska mycket. I själva verket på hela vårt sätt att förhålla oss och värdera verkligheten. Vad vi än tar oss för så kan vi och får vi inte kränka grundprinciperna. Eller hur?
Vad och hur vi tror är alltså avgörande för hur vi utövar eller inte utövar vårt ledarskap inom oss själva och emellan oss i allt som vi företar oss.
I religiös mening har vi tolkat det så att gud står över oss och vi står över naturen. Det kan vara en aning förhastat. Att vi är guds avbild innebär att gudomligheten samtidigt är närvarande inom oss i vårt inre och eftersom hela skapelsen är Guds verk har vi skäl att tro att gudomligheten innebor i hela verkligheten, allt som ingår i den och som även överskrider den, bortom vår föreställningsförmåga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar